Totalul afișărilor de pagină

duminică, 29 decembrie 2013

Cui și de ce Federația Rusă oferă gaz ieftin…

Ieri am avut ocazia să fiu în compania a niște concetățeni de-ai noștri domiciliați în stânga Nistrului. Evident că nu există vreo ceremonie la care să nu fie pusă în discuție politica și situația din țară. Dar s-a început totul de la mărimea plăților pentru serviciile comunale. Interlocutorii mei cu supărare mi-au zis că ei sunt obligați să achite tocmai 1000 de ruble lunar, asta ar constitui ceva de genul 1100-1150 lei pentru întreținerea locuinței. Întrebată ce intră în aceste plăți, am înțeles că tot, inclusiv plata pentru internet. Deloc rău, dacă e să luăm în considerație că încălzesc o casă de peste 150 m2 doar cu gaze naturale și pentru aceasta plătesc doar 400-450 lei. În partea dreaptă a Nistrului aceasta ar constitui c el puțin 2500-3000 lei lunar. O diferență enormă. Dar nici asta nu m-a uimit atât de mult, cum ar fi faptul că ei susțin că Federația Rusă le livrează lor, transnistrenilor gaze naturale la prețuri mult mai joase ca celor de peste Nistru. ”Intoxicarea neurologică post-sovietică” la ei este atât de avansată, că nici nu acceptă o explicație în acest caz. De fapt ei nici nu cunosc că datoria regiunii pentru gazele rusești consumate timp de 22 de ani de separatism, constituie 4,5 mlrd. dolari. Lor lise trâmbițează din toate posturile de televiziune și radio că Chișinău datorează Gazpromului 5 mlrd. dolari, și datoria crește cel mai drastic începând cu 2009, din momentul aflării la putere a forțelor proeuropene…

Autoritățile oficiale ale Republicii Moldova, au pierdut războiul mediatic cu Tiraspolul peste tot. Toți transnistrenii consideră că în Moldova trăiesc doar cei ce se vor  în ”brațele” României, doar români și cei ce vorbesc româna și comuniștii ce vor ca țara noastră să trăiască bine, cuprinsă de ”fratele mai mare”. În viziunea lor doar comuniștii sunt cei mai patrioți, restul niște trădători de țară…
Recent am avut niște discuții cu un grup de persoane în etate, care încercau să-mi sugereze ideea că dacă Republica Moldova semnează acordul cu UE, Federația Rusă nu ne va mai da gaze sau ni le va scumpi. Buneii se pare că nu înțeleg un simplu lucru, Federația Rusă nu au dat și nu vor da gaz pe gratis. Pentru orice m3 de gaze toți plătesc până la urmă prețul total. Pentru 2014 s-a negociat un preț cu 10$ per 1000 m3 mai mic ca în 2013 și va constitui ceva de genul 365$. Ucraina a negociat un preț mai mic de 300$, dar în același timp, el poate fi modificat lunar în dependență de careva repere. După părerea mea, cel mai important criteriu de care va depinde acest preț va fi orientarea politică. Cum Kievul v-a încerca să se scoale din genunchi, imediat și price-ul va fi modificat. Până la urmă, pensionarii cu care am stat de vorbă au înțeles că Federația Rusă încearcă prin intermediul gazelor să șantajeze Republica Moldova, în același timp și pe cetățenii ei. Cu chin cu vai, totuși au înțeles că politica rusească este axată mai mult pe șantaj, decât pe o conviețuire sănătoasă și de prietenie.
Încă o dată m-am convins că gazul rusesc este folosit ca instrument politic cel puțin în Republica Moldova. Aici cred că e de prisos să trecem în revistă și presiunile asupra Ucrainei și Belarusiei, care sunt ținute la pripon, cu riscul de a le majora prețul la gaze. Din câte observăm, Kremlinul nu-și permite să facă presiuni asupra țărilor membre a UE. Belarus, Ucraina, Armenia și Republica Moldova, iată țările cu care Federația Rusă discută din poziția de dominant și a puterii. Gazul ieftin în schimb la cap aplecat și supunere. Are oare dreptul conducerea țării schimbe la acest moment suveranitate și independența pe gaz…? Răspunsul îl oferiți chipului din oglinda în care vă uitați…
P.S. Ca să mă întorc la ceea cu ce am început acest subiect. Problema este că autoritățile de la Chișinău, ar trebui mult mai insistent să aducă la cunoștința locuitorilor din regiunea separatistă, informația precum că faptul plăților mici la gaze se datorează în exclusivitate neachitării în deplină măsură a gazului. Lipsa de comunicare – mi se pare că acesta era motivul invocat de șeful vicepremierului responsabil de reintegrarea țării. În situația dată, problema este anume în lipsirea de comunicare a cetățenilor acestei țări…

luni, 23 decembrie 2013

Vlad Plahotniuc despre anul 2013... un an de sacrificiu din partea cetăţenilor.

Pentru clasa politică din Republica Moldova, data de 23 decembrie o pot clasifica drept un început de nou an. Se datorează aceasta într-o formă sau alta unui caz tragic ce a avut loc pe data de 23 decembrie 2012, la o partidă de vânătoare din Pădurea Domnească. Nu vreau să mă axez pe acest caz, doar reeşind din faptul că această dată provoacă dureri sufleteşti unei familii, rude şi prieteni a celui ce a decedat cu un an în urmă. Evident că pentru unii aceasta este din nou un prilej de a stoarce sânge din rana netămăduită a rudelor lui Sorin Paciu. Pentru ei, acesta este un nou PR, care nu are nimic cu creştinitatea şi suferinţele omeneşti...



Evident că principalele personaje a acestui an politic în Republica Moldova au fost Vlad Plahotniuc, vice-preşedintele Partidului Democrat şi Vlad Filat, Preşedintele Partidului Liberal-Democrat. Anume aceste figuri politice au dat tonul evenimentelor pe parcursul întregului an. Am accesat paginile personale ale ambilor politicieni. Interesul meu era de a vedea mesajul lor pentru cetăţeni, în ziua de 23 decembrie. Pe FILAT.MD, ultima actualizare este din data de 18 decembrie, ceva legat de VIN, mai bine zis mesajul de felicitare la Vernisajul Vinului. Pe pagina PLAHOTNIUC.MD, am citit articolul Anul 2013, de la Pădurea Domnească la Vilnius... Recomandat pentru toţi, chiar şi cei ce îl consideră pe Vlad Plahotniuc vinovat de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova...

Voi încerca să-mi expun părerea. Mi-a plăcut optimismul autorului. Anul 2013, pentru cei implicaţi în viaţa politică, s-a început destul de ferbinte. Ba chiar uneori ajungea şi la momente de fierbere activă, dar până la urmă se făceau cedările cuvenite şi se ajungea la numitor comun. Este de apreciat faptul că nu-şi asumă succesul pentru contiuitatea reformelor şi a parcursului european al ţării sie şi partidului din care face parte. Modestia politică. Accentuază că asta a fost posibil doar datorită tuturor componentelor Coaliţiei. Citez: - "... Nu doar eu am făcut cedări în acest an, ci şi unii colegi din coaliţie, într-un moment în care nu era timp pentru căutat vinovaţi, ci trebuia acţionat pentru oprirea crizei politice... Crizele politice din acest an ne-au adus o nouă guvernare, mai echilibrată, iar asta se întâmplă pentru că avem o Coaliţie construită pe principii noi, dar şi pentru că am învăţat cu toţii din greşelile făcute în trecut. Liderii partidelor din Coaliţie au făcut un pas în lateral (nu înapoi!), atunci când a fost nevoie să creăm condiţiile pentru a merge mai departe cu un nou tip de construcţie politică. Nu am mai limitat comunicarea la nivel de lideri, ci am creat un sistem prin care dialogul se poartă la nivelul mai multor eşaloane din partidele noastre, sistem care deja îşi arată rezultatele. ..."

Atunci când ajungem la o răscruce, ne pomenim în situaţia că nu putem face alegerea corectă a drumului.  În situaţia de răscruce se afla şi echipa din care face parte Vlad Plahotniuc, echipa Partidului Democrat. Din mesajul lui Vlad Plahotniuc se vede că nu a cedat tentaţiei, a menţinut cursul, s-a ţinut de cuvânt şi a depus toate eforturile pentru a debarasa ţara de flagelul comunismului. "...Atunci când am decis să sprijin debarcarea comuniştilor de la putere, în 2009, am făcut-o tocmai din acest motiv: conştientizam în ce hal au adus ţara şi ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi rămas la guvernare. Astăzi, sunt gata din nou să fac tot ce este nevoie pentru ca această gaşcă politică să nu revină la putere şi să nu oprească Moldova de pe drumul ei european..." 

Şi pe sfârşit. Consider că acesta mai degrabă este un mesaj oamenilor simpli decât politicienilor. Se adresează către fiecare dintre noi şi speră că consolidarea societăţii în ajunul unui an electoral îşi va da roadele la următoarele alegeri parlamentare. O face nu ca lider a unui partid aparte, o face ca un lider a Coaliţiei. Asta este diferenţa dintre politicienii care fac nişte acţiuni populiste, strict partiinice şi cel care o face dezinteresat... "... Urmează un an complicat, un an electoral important, iar asta nu pentru competiţia electorală care va avea loc, ci pentru lupta celor două proiecte politice: oferta comuniştilor - care vor să întoarcă ţara noastră la punctul 2009, să intre în război direct cu Europa şi cu toţi cei care au ajutat Moldova în aceşti ani şi oferta partidelor din Coaliţia Pro Europeană - care nu înseamnă altceva decât continuarea parcursului democratic şi european al Moldovei, obţinerea chiar anul viitor a regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii noştri şi continuarea proiectelor începute, multe cu sprijinul financiar al partenerilor noştri externi, proiecte ce au ca scop modernizarea ţării şi îmbunătăţirea vieţii oamenilor...." 

P.S. Cine are ochi poate vedea, cine are urechi poate auzi, cine are posibilitatea de a vorbi - vorbeşte... 

duminică, 22 decembrie 2013

Din ce cauză minte Prim-ministrul Leancă şi Ministrul Recean...?

Reprezintă poliţia societatea sau nu...? 
Cel puţin eu consider că poliţia este oglinda unei ţări. Cei aproape 20 mii de colaboratori ai Ministerului de interne nu sunt aduşi din alte ţări sau extratereştri. Sunt şi ei părinţi, fraţi, cumătri, vecini de-ai noştri. Adică sunt dintre noi. Când ajungem în situaţii mai dificile în viaţa noastră, fiind obligaţi de circumstanţe să apelăm la organele de forţă, le reproşăm că ei sunt plătiţi din banii acestui stat, din impozitele plătite de noi, că ei sunt obligaţi să ne apere drepturile, dar ei sunt indiferenţi. Nu neg, sunt poliţişti între poliţişti, dar oricum marea majoritate, cu demnitate îşi îndeplinesc obligaţiunile sperând că li se va remunera  munca, în aşa mod ca ei să nu fie obligaţi de familie să recurgă la luare de mită. Din ce cauză obligat de familie? Anume copiii ce î-l aşteaptă acasă îi cere mâncare, anume copii de acasă îi cer tatălui să le ofere posibilităţi de a studia, de a avea ceea ce au colegii lor, anume soţiile le cer soţilor poliţişti un trai mai decent, o casă, o masă etc.



Pe data de 17 decembrie a anului curent, în cadrul galei poliţiştilor organizate ca de obicei în ajunul zilei profesionale a colaboratorilor Ministerului de interne, atât dl Prim-ministrul Leancă, cât şi Ministrul de interne, dl Recean, au declarat de la tribună că salariile poliţiştilor vor fi majorate cu 30%. Aceleaşi promisiuni dl Ministru Recean le-a făcut a doua zi la un post de televiziune. Cu siguranţă absolut toţi angajaţii ministerului s-au bucurat. O majorare cu 30 la sută este un suport destul de simţitor pentru bugetul familiilor poliţiştilor...

Dar se pare că euforia lor în scurt timp se va transforma în scârbă sau poate că în nemulţumire şi indignare. De ce...? S-ar părea că declaraţiile oficialilor sunt îmbucurătoare, dar dacă e să credem informaţiilor celor din Direcţia economie şi finanţe ale Ministerului de interne, majorarea de 30% promisă va fi doar un spor la salariul de bază. Asta ar însemna că leafa poliţiştilor se va mări real cu 250-350 lei, în loc de 1200-1800 lei la care sperau, reeşind din promisiunile Prim-ministrului şi a Ministrului de interne. Ca să fiu mai explicit. Salariul de bază a poliţistului sau de funcţie, cum vreţi aşa numiţi-l, este de 1000-1800 lei. Apoi la salariu se adaugă diferite sporuri, pentru riscuri, pentru servicii în zile de sărbătoare, pentru grade, etc. În aşa mod leafa poliţiştilor ajunge la peste 3500 lei. Şi iată că aici se ascunde "pisica". Dacă se majora salariu de bază şi sporurile existente cu 30%, atunci era să fie o treabă, dar dacă e doar un spor pe care se presupune că îl vor acorda pentru NOCIVITATE, ei încă nici nu cunosc cum să-l nume, e cu totul altceva...



Într-o discuţie, cineva mi-a reproşat că nu sunt atât de profund şi bine informat. Sper că şi de data aceasta   să fi dat greş, iar salariile poliţiştilor să fie mărite nu doar cu 300 de lei, ci majorarea se referă la toate sporurile actuale. Cel puţin eu înţeleg diferenţa dintre spor de 30% la salariu şi mărirea salariului cu 30%...

Unica întrebare, dle Prim-ministru şi dle Ministru de interne, declaraţiile DVS în faţa poliţiştilor a fost o minciună sau un adevăr? 

Nu cred că o minciună de genul dat, în anul electoral, este în favoarea voastră...

vineri, 20 decembrie 2013

Putin nu mai doreşte iz de comunişti în jurul lui...

Partidul comuniştilor din Republica Moldova a primit încă un şut în fund. El a venit de unde nici nu se aşteptau. Aici mă refer la declaraţiile liderului de la Kremlin făcute în cadrul conferinţei de presă susţinută ieri la Moscova. Vladimir Putin i-a catalogat pe comunişti drept depăşiţi de timp şi realitate, iar viziunile lor privind valorile tradiţionale - categoric greşite...



Ce ar însemna asta pentru comuniştii moldoveni? La momentul dat liderii PCRM, cel puţin declarativ susţin integrarea Republicii Moldova în uniunea vamală euro-asiatică, în care Rusia este axa centrală. Adica, anume Vladimir Putin este factorul decisiv în politica internă şi externă a acestei uniuni, care de fapt la acest moment nici nu există. Un bul de aer care pluteşte şi îşi aşteaptă ceasul să dispară la prima adiere de vânt democratic. Analizând declaraţiile lui Putin, putem să intuim că pe interior, liderul de la Kremlin începe o luptă serioasă cu comuniştii ruşi. Presupun că în viitorul apropiat, în Federaţia Rusă, va începe o campanie de informare a populaţiei despre consecinţele comunismului, cu un nou avânt, în aşa mod distrugând opoziţia comunistă în ţara unde acest curent politic a luat naştere.

La ce să se aştepte comuniştii moldoveni? Sunt convins că, serviciile speciale ruse urmăresc cu atenţie ceea ce se petrece în Republica Moldova şi în special care e ponderea partidelor de opoziţie în societate. În următorul an, pre-electoral, situaţia se va schimba destul de serios pe eşchierul de stânga. Eforturile actualei guvernări, în special luând în consideraţie susţinerea instituţiilor europene, vor diminua numărul celor care ar putea eventual să voteze pentru PCRM. Atenţia Kremlinului se va axa pe situaţia din Ucraina, neglijând-o pe cea din Republica Moldova. Resursele financiare vor fi redistribuite spre menţinerea influienţei în regiunea din stânga Nistrului, în aşa mod lipsind comuniştii moldoveni de susţinere financiară. Mai degrabă vor atrage atenţia formaţiunilor politice ce au o susţinere în rândurile vorbitorilor de limbă rusă. Aici mă refer la mişcarea "Rodina" condusă de liderul Ligii tineretului rus, Igor Tuleanţev, care are susţinerea directă a vice-premierului rus Rogozin. PCRM este un produs al trecutului, despre aceasta ne declară Vladimir Putin. Trupurile politice nu sunt atractive pentru viitor...

Pentru nimeni nu este un secret că absolut toate partidele comuniste, cu mici excepţii, au fost susţinute de-a lungul timpului de Uniunea Sovietică, apoi de Federaţia Rusă, ca succesor al URSS-lui. Dar din momentul că, liderul de la Moscova prin declaraţiile sale, confirmă faptul că nu-şi mai doreşte în jurul lui IZ COMUNIST, se pare că nu mai are de gând o conlucrare cu acele forţe, doctrinele cărora sunt asemănătoare cu ale "duşmanullui" politic din ţara proprie...

miercuri, 18 decembrie 2013

Deconspirarea lui Ghimpu sau cum Duma rusă a demonstrat cine e Mâna Moscovei în Republica Moldova...

Astăzi Duma de stat (Parlamentul) Federaţiei Ruse nu a susţinut iniţiativa liberal-democraţilor ruşi de a-l declara persoana non-grata pe vice-preşedintele Partidului Liberal de la Chişinău, Dorin Chirtoacă. Roman Hudeakov, un subaltern de-a lui Jirinovschii, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia a motivat această iniţiativă prin faptul că în ultima perioadă, Chirtoacă a luat mai multe decizii ce sfidează interesele Federaţiei Ruse în Republica Moldova. Mai cu seamă s-a referit la faptul că începând cu 2014, data de 9 mai este declarată Ziua Europei şi nu Ziua Victoriei, iar în PMAN se va oficializa sărbătoarea Uniunii Europene, iar cei ce vor dori să sărbătorească Ziua Victoriei nu au decât a o face la memorialul "Eternitate". Deputaţii PLDR nu sunt unicii în Federaţia Rusă care îl privesc pe Chirtoacă ca pe un rusofob şi î-l cred duşman al ruşilor. Cu ceva timp în urmă, chiar şi vice-premierul rus, Rogozin, l-a numit pe primarul Chişinăului "IMBECIL". În acest context, avînd un aşa un lobbi, proiectul de lege al liberal-democraţilor, trebuia să treacă prin Duma rusă, ca cuţitul prin unt, dar... pentru această iniţiativă au votat cu puţin peste 130 de deputaţi ruşi din totalul de 450.



S-ar părea că a prevalat diplomaţia în această situaţie, dar se vede că noi nu cunoaştem toate subtilităţile serviciilor secrete ale "fratelui mai mare", care şi s-au spus cuvântul. Fraza lui Ghimpu - "Mâna Moscovei", se pare că şi-a găsit adresatul. Deputaţii ruşi prin votul de azi l-au deconspirat pe Ghimpu şi nepotul acestuia.

Ei, PL-lor, ia ziceţi-mi şi mie, de ce oare deputaţii ruşi nu-l cred pe Chirtoacă duşman al Federaţiei Ruse? Să înţeleg că dacă nu-l consideră duşman, îl percep drept prieten...?

Foşti nu există, aşa e dle Ghimpu...? 

vineri, 13 decembrie 2013

Mihai Ghimpu îmblă cu piatra în sân şi cu crucea în Parlament...

Deputaţii li-berari a lui Ghimpu au mai propus astăzi încă un proiect de lege în Parlament. Conform prevederilor proiectului dat, PL-ul propune ca în Parlament să fie arborată şi Crucea creştină. Din nou se face PR, iarăşi se propun proiecte de legi ce nu sunt gândite şi argumentate, care nu au nimic comun cu logica politică de care ar trebui să deie dovadă politicienii...



Nu am nimic împotriva Crucii creştine, nu sunt ateu, ba din contra sunt un creştin, din familie cu tradiţii creştine, care merg la biserică cu copii (nu atât de des cum ar fi necesar), dar oricum consider că această iniţiativă a Li(berarilor), ar fi necesar să fie respinsă şi am să aduc argumente într-u susţinerea acestei poziţii:


  • Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova şi unica autoritate legislativă a statului;
  • Cultele religioase sînt autonome, separate de stat, egale în drepturi în faţa legii şi a autorităţilor publice. Discriminarea unui sau altui cult religios se pedepseşte conform legislaţiei în vigoare;
  • Orice persoană are dreptul la libertatea de gîndire, de conştiinţă şi de religie. Acest drept trebuie exercitat în spirit de toleranţă şi de respect reciproc şi cuprinde libertatea de a aparţine sau nu unei anumite religii, de a avea sau nu anumite convingeri, de a-şi schimba religia sau convingerile, de a profesa religia sau convingerile în mod individual sau în comun, în public sau în particular, prin învăţătură, practici religioase, cult şi îndeplinirea riturilor. Fiecare persoană şi comunitate religioasă poate adera liber la orice cult religios;
  • Statul garantează comunităţilor religioase apărarea drepturilor şi intereselor lor legitime;
  • Amestecul neîntemeiat al organelor şi organizaţiilor de stat, al persoanelor cu funcţie de răspundere în activitatea comunităţilor religioase, precum şi al comunităţilor religioase în activitatea organelor şi organizaţiilor de stat, a persoanelor cu funcţie de răspundere, nu se admite;
Acestea sunt doar câteva articole din legislaţia Republicii Moldova, pe care li(beralii) vor să o încalce. Dacă în această ţară măcar un cetăţean, este de altă confesie decât cea creştină, care nu acceptă crucea drept simbol al cultului său religios sau există atei care nu acceptă simbolurile religioase în instituţiile unui stat democratic, noi nu avem dreptul moral să arborăm orice simbol religios în Parlament...

Ar fi foarte binevenit dacă Ghimpu şi alţii dealde el, ar pune câte o răstignire la gât şi ar avea sfânta cruce în suflet,  atunci nu ar fi nevoie de arborat simbolul creştinităţii în Parlament. Ghimpu s-a apucat de EXORCISM...?

Cu regret Ghimpu face multe lucruri de ochii lumii. Din ce cauză nu a arborat crucea atunci când era Preşedinte de Parlament ...? La acel moment era preocupat de Parstar Petrol şi Eurosim? La acea perioadă aceste două companii erau unele din cele mai mari în ţară ce importau produse petroliere. Chiar în 2012, una din aceste companii a atins cifra de afaceri de peste 1,2 mlrd. lei. Voi vă daţi seamă ce interes nebun atunci Ghimpu avea faţă de banii statului, ignorând interesele oamenilor de rând. De altfel, compania "Parstar Petrol" a fost cel mai important partener şi furnizor al companiei "Eurosim", la care ca prin "minune" sunt aceiaşi fondatori ca şi la Parstar Petrol cu o mică excepţie: - Mai apare încă un fondator. Ia să vedeţi că el este anume Mihai Ghimpul, liderul li(berarilor). Oamenii de rând aleargă pentru ei în teritoriu, dar Ghimpu şi nepotul, întorc banii cu furca. Şi prima şi a doua companie au înregistrat venituri colosale începând cu instalarea lui Ghimpu la putere...

Alergaţi proştilor pentru binele şi întru prosperarea Partidului Liberal, că eu şi nepotul ne vom îmbogăţi... anume aşa sună mesajul lui Ghimpu către alegătorii din teritoriu...




La momentul dat nu mai are pârghii de a influienţa puterea, nu mai are aşa cifre de afaceri, suportă şi unele cheltuieli şi de aceea iarăşi încearcă să atragă atenţia cetăţenilor apelând la temele destul de dureroase în această ţară cum ar fi: Limba, istoria, unirea şi evident religia. Josnic de tot. Oare ei cred acest popor atât de prost şi consideră că ar putea să-i mai ducă în eroare o dată cu diferite "bumbonele" politice şi naţionaliste? Important este faptul ca oamenii să mai poată citi printre rânduri şi să analizeze minuţios mesagele aruncate în societatea de către deputaţii PL...

Dumnezeu să ne ajute să scăpăm de aşa deputaţi săraci la cap...!

Eu îmi doresc deputaţi ce au frică de Dumnezeu şi respect faţă de oameni şi nicidecum nu faţă de idoli şi bucăţi de lemne...

joi, 5 decembrie 2013

Joaca cui o face PL-ul...? Ar putea fi oare PL-ul - "mâna" dreapta a Kremlinului...?

Astăzi Curtea Constituţională a hotârăt că, declarația de independență a R. Moldova face corp comun cu Constituția, iar textul primar al declarației de independență prevalează. În declaraţia de independenţă este stipulat, că limba vorbită este româna. În art. 13, a legii supreme, limba vorbită pe teritoriul Republicii Moldova este moldovenească. Ani de zile acest subiect a fost tenă de discuţii şi de vrajbă între cetăţenii acestei ţări. Cu două luni în urmă, Adunarea Populară a UTA Gagauy-Yeri, a decis că pe teritoriul autonomiei se înterzice utilizarea sintagmei LIMBA ROMÂNĂ, ISTORIA ROMÂNILOR, etc. Încă atunci am intuit că asta va declanşa la Chişinău o avalanşă de adresări la Curtea Constituţională. Aşa şi a fost. Deputatul PL Munteanu în duiet cu deputatul reformator Guţu au şi "fugit" la CC. Curtea a decis că sintagma de LIMBA ROMÂNĂ indicată în declaraţie trebuie întrodusă în art. 13 din legea supremă. Şi aici s-a pornit vălmăşala...



Cred că e şi normal, ca cei ce susţin că vorbesc româna şi cei ce vorbesc moldoveneasca să se pornească la cearta veacului. Asta şi nu mă mira, iată că alt subiect al acestei zile mi-a trezit nedumerirea - declaraţiile deputatului PL Munteanu: - „Dacă Parlamentul nu modifică Constituția, va fi pasibil dizolvării!”. Un fel de - Pasărea mălai visează. Iată în acest context adresez întrebarea pentru Valeriu  Munteanu: - Totuşi PL-ul jocul cui îl face...?

Eu consider că prin aceste declarţii deputatul partidului exclus din propria prostie de la guvernare, încearcă cerul cu degetul. Acest partid, chipurile cu aspiraţii europene, democratice, libere, anticomuniste şi rusofobe (asta e la prima vedere), vrea cu orice preţ să provoace alegerile Parlamentare anticipate. Nu au putut să o facă în luna mai, fiindcă soluţia a fost găsită şi în lipsa lui Ghimpu, vrea acum să să o facă. Ispita celor 30 de arginţi e mare. Ghimpu pierzând pârghiile de influienţă şi accesul la banii publicii, începe a face crize de nervi. Iată şi întreprind măsuri concrete pentru a destabiliza situaţia. Acţiunile PCRM-lui poartă un caracter binedeterminat. Viziunile pro-Estice  sunt binecunoscute a celor de pe flangul stâng. Iată cei din dreapta chiar nu înţeleg unde se îndreaptă.

Doi fraţi ai politicii moldoveneşti

Să fi oare PL-ul, mă refer aici la conducerea de vârf a partidului o "mână" bine coordonată, din unele birouri ale "fratelui cel mare"...?

Evident că declaraţiile lui Ghimpu, Chirtoacă, Munteanu şi Co., numai la prima vedere sunt rusofobe, dar dacă le analizăm mai aprofundat, vedem că au un caracter antinaţional şi duc doar la destabilizarea situaţiei din Republica Moldova...

Ghimpu şi mâna Moscovei

P.S. Dlor PL-şti nu cumva voi sunteţi "mâna" dreaptă a celor de la Kremlin...?

marți, 3 decembrie 2013

Mama lor de liberali...



Astăzi o neghiobă de director, numită de alt neghiob în această funcţie, a lăsat copii nevinovaţi să îngheţe în faţa porţilor încuiate ale "Satului moldovenesc Buciumul", instalate acolo de bunelul lor. Atât SRL Buciumul cât şi întreprinderea municipală au fost fondate deasemenea de regretatul Tudor Tataru...
NU am cuvinte să-mi exprim dispreţul faţă de această gaşcă de liberali, aşa numiţi patrioţi ai neamului românesc, care calcă în picioare valorile naţionale ale acestui neam... lepădături!!!

Credincioşii

Despre ce să vorbim noi, despre ce fel de dragoste faţă de copii să discutăm cu nişte sterpi? Mă refer la faptul că nu au de unde să cunoască dragostea faţă de copii, dacă nu-i au şi nu-i vor avea niciodată. Pe semne Dumnezeu după ce i-a zămâslit, a înţeles ce greşeală a făcut şi din această cauză nu le mai dă voie să se înmulţească pe acest pământ...

şi la biserică tot ghimp rămâne

Eu personal, voi face tot posibilul ce stă în puterile mele ca ei să nu ajungă la putere...

P.S. Interesant, da Ghimpu la toate le-a cumpărat perle la gât...?