Totalul afișărilor de pagină

marți, 14 ianuarie 2014

Ce au în comun PCRM-ul şi Jurnal Trust Media...?



Ieri toate reţelile de socializare au fost împânzite de diferite comentarii legate de faptul că unele reţele de televiziune prin cablu au transferat Jurnal TV în alte pachete, iar unele chiar l-au scos din grila de emisie. Tot ieri în faţa CCA un grup de "susţinători" au protestat împotriva acestor acţiuni întreprinse de agenţii economici privaţi ce retransmit alt post privat de televiziune. Cel mai interesant este faptul că protestatari erau însăşi angajaţii Jurnal TV sau cei ce au emisiuni la acest post de televiziune şi liderul Antimafiei Sergiu Mocanu. Reduta jurnalului exclamau sus şi tare, că postul de televiziune este ţinta unui atac fără precedent în Republica Moldova, că mafia vrea să înăduşe libertatea presei, că fără Jurnal TV vor fura mai uşor etc. La acest capitol chiar au prea luat-o din loc. Din ce cauză acelaşi Mocanu cu toată antimafia lui şi cei de la Jurnal TV nu au protestat atunci când a fost închis alt post de televiziune afiliat unui partid politic? Să înţeleg că atunci era bine aşa, doar nu-i închideau pe ei... dar aceasta e altă temă.
Ca să ne întoarcem la motivul protestului. Un agent economic privat şi-a modificat grila de emisie. A făcut ceea ce doreşte. Cei ce doresc să primească în pachetul său şi Jurnal TV, să se aboneze la alt pachet şi poftim. Chiar nu înţeleg indignarea celor de la Jurnal TV. Consumatorul decide ce să privească şi cât pentru asta să plătească.

Am râs cu poftă când producătorul Jurnal TV a declarat că, jurnalul nu este controlat politic şi nu este afiliat la vre-un partid politic. Să înţeleg că ne socot de proşti. Am mai scris la acest capitol. Jurnalul Minciunilor de Trust... În articolul din data de 2 octombrie 2013, am încercat să comentez ceea ce se petrece la Jurnal TV, în viziunea unui simplu consumător de produse TV. Afilierea politică a jurnalului era deja bine determinată cu jumătate de an în urmă. Două formaţiuni politice şi aici mă refer la Antimafia lui Mocanu şi PCRM lui Voronin, şe bucură de tabu la capitolul critică la acest post de televiziune. Deci despre ce fel de neafiliere politică putem discuta noi. După părerea mea dacă politica editorială a postului de televiziune nu permite atacul asupra două formaţiuni politice, atunci una din două: sau finanţatorul face parte din aceste echipe sau finanţatorul are interese bine determinate în privinţa viitorului acestor formaţiuni.

În aceiaşi perioadă a anului trecut, jurnalul a fost părăsit de o pleadă remarcabilă de jurnalişti. La acest subiect m-am referit în articolul La Jurnal TV rămâne numai negru în urmă...La acel moment intuiam adevărata cauză a plecării prezentatorilor de la Jurnal TV, dar nu credeam că situaţia este atât de gravă. Şi aici mă refer la faptul schimbării finanţatorului acestui post de televiziune. Astăzi după ce s-au declanşat artificial problema jurnalului, am văzut cine a sărit în apărare în primul rând - reprezentanţii PCRM. Atunci când a fost sistată activitatea NIT-lui, a unui post TV afiliat comuniştilor, cei mai aprigi susţinători şi apărători au fost tot ei.  Deci fortificarea eforturilor de apărare a jurnalului prin intermediul deputaţilor PCRM are o explicaţie logică - JURNAL TV şi-a schimbat parţial finanţatorul sau la Jurnal Trust Media a apărut încă un acţionar. Evident din nemijlocita apropiere a liderului PCRM, Voronin, fiindcă alţii în acest partid nu mai au suficienţi bani pentru a suporta cheltuielile unui post TV.

Da, şi încă ceva. Politica editorială a postului de televiziune Jurnal TV este una eurointegraţionistă şi prounionistă. Aici apare întrebarea logică: - De ce se bate cap în cap ideologia comunistă, promisiunile electorale cu care la momentul dat manipulează PCRM, mă refer la ideea aderării la Uniunea Vamală euro-asiatică, antiromânismul evidenţiat şi politica editorială a jurnalului. Deci să înţelegem că PCRM din nou mint electoratul lor? Pe de o parte folosesc starea societăţii, mai bine zis a unei părţi a ei, ce mai au nostalgia comunistă şi pro rusă pentru a ajunge la putere, pe de altă parte nu se vor ţine de cuvânt ajunşi la guvernare de fapt cum au mai făcut-o şi în 2001, când au promis o integrare mai aprofundată cu Federaţia Rusă ca să refuze de planul Kozak, apoi în 2005 când au iniţiat eurointegrarea şi ajunşi în 2010 să se refuze şi de această ideie, iarăşi mizând pe indignarea şi nemulţumirea populaţiei...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu