Totalul afișărilor de pagină

luni, 23 decembrie 2013

Vlad Plahotniuc despre anul 2013... un an de sacrificiu din partea cetăţenilor.

Pentru clasa politică din Republica Moldova, data de 23 decembrie o pot clasifica drept un început de nou an. Se datorează aceasta într-o formă sau alta unui caz tragic ce a avut loc pe data de 23 decembrie 2012, la o partidă de vânătoare din Pădurea Domnească. Nu vreau să mă axez pe acest caz, doar reeşind din faptul că această dată provoacă dureri sufleteşti unei familii, rude şi prieteni a celui ce a decedat cu un an în urmă. Evident că pentru unii aceasta este din nou un prilej de a stoarce sânge din rana netămăduită a rudelor lui Sorin Paciu. Pentru ei, acesta este un nou PR, care nu are nimic cu creştinitatea şi suferinţele omeneşti...



Evident că principalele personaje a acestui an politic în Republica Moldova au fost Vlad Plahotniuc, vice-preşedintele Partidului Democrat şi Vlad Filat, Preşedintele Partidului Liberal-Democrat. Anume aceste figuri politice au dat tonul evenimentelor pe parcursul întregului an. Am accesat paginile personale ale ambilor politicieni. Interesul meu era de a vedea mesajul lor pentru cetăţeni, în ziua de 23 decembrie. Pe FILAT.MD, ultima actualizare este din data de 18 decembrie, ceva legat de VIN, mai bine zis mesajul de felicitare la Vernisajul Vinului. Pe pagina PLAHOTNIUC.MD, am citit articolul Anul 2013, de la Pădurea Domnească la Vilnius... Recomandat pentru toţi, chiar şi cei ce îl consideră pe Vlad Plahotniuc vinovat de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova...

Voi încerca să-mi expun părerea. Mi-a plăcut optimismul autorului. Anul 2013, pentru cei implicaţi în viaţa politică, s-a început destul de ferbinte. Ba chiar uneori ajungea şi la momente de fierbere activă, dar până la urmă se făceau cedările cuvenite şi se ajungea la numitor comun. Este de apreciat faptul că nu-şi asumă succesul pentru contiuitatea reformelor şi a parcursului european al ţării sie şi partidului din care face parte. Modestia politică. Accentuază că asta a fost posibil doar datorită tuturor componentelor Coaliţiei. Citez: - "... Nu doar eu am făcut cedări în acest an, ci şi unii colegi din coaliţie, într-un moment în care nu era timp pentru căutat vinovaţi, ci trebuia acţionat pentru oprirea crizei politice... Crizele politice din acest an ne-au adus o nouă guvernare, mai echilibrată, iar asta se întâmplă pentru că avem o Coaliţie construită pe principii noi, dar şi pentru că am învăţat cu toţii din greşelile făcute în trecut. Liderii partidelor din Coaliţie au făcut un pas în lateral (nu înapoi!), atunci când a fost nevoie să creăm condiţiile pentru a merge mai departe cu un nou tip de construcţie politică. Nu am mai limitat comunicarea la nivel de lideri, ci am creat un sistem prin care dialogul se poartă la nivelul mai multor eşaloane din partidele noastre, sistem care deja îşi arată rezultatele. ..."

Atunci când ajungem la o răscruce, ne pomenim în situaţia că nu putem face alegerea corectă a drumului.  În situaţia de răscruce se afla şi echipa din care face parte Vlad Plahotniuc, echipa Partidului Democrat. Din mesajul lui Vlad Plahotniuc se vede că nu a cedat tentaţiei, a menţinut cursul, s-a ţinut de cuvânt şi a depus toate eforturile pentru a debarasa ţara de flagelul comunismului. "...Atunci când am decis să sprijin debarcarea comuniştilor de la putere, în 2009, am făcut-o tocmai din acest motiv: conştientizam în ce hal au adus ţara şi ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi rămas la guvernare. Astăzi, sunt gata din nou să fac tot ce este nevoie pentru ca această gaşcă politică să nu revină la putere şi să nu oprească Moldova de pe drumul ei european..." 

Şi pe sfârşit. Consider că acesta mai degrabă este un mesaj oamenilor simpli decât politicienilor. Se adresează către fiecare dintre noi şi speră că consolidarea societăţii în ajunul unui an electoral îşi va da roadele la următoarele alegeri parlamentare. O face nu ca lider a unui partid aparte, o face ca un lider a Coaliţiei. Asta este diferenţa dintre politicienii care fac nişte acţiuni populiste, strict partiinice şi cel care o face dezinteresat... "... Urmează un an complicat, un an electoral important, iar asta nu pentru competiţia electorală care va avea loc, ci pentru lupta celor două proiecte politice: oferta comuniştilor - care vor să întoarcă ţara noastră la punctul 2009, să intre în război direct cu Europa şi cu toţi cei care au ajutat Moldova în aceşti ani şi oferta partidelor din Coaliţia Pro Europeană - care nu înseamnă altceva decât continuarea parcursului democratic şi european al Moldovei, obţinerea chiar anul viitor a regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii noştri şi continuarea proiectelor începute, multe cu sprijinul financiar al partenerilor noştri externi, proiecte ce au ca scop modernizarea ţării şi îmbunătăţirea vieţii oamenilor...." 

P.S. Cine are ochi poate vedea, cine are urechi poate auzi, cine are posibilitatea de a vorbi - vorbeşte... 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu